Milyen a jó ivóvíz?
A közfogyasztású ivóvizeket
Magyarországon az Országos Közegészségügyi Intézet, valamint a helyi Állami
Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) vizsgálja és ellenőrzi.
A közegészségügyi előírások a
főzésre, mosogatásra, testi tisztálkodásra szolgáló víztől ugyanazokat a
tulajdonságokat követelik meg, mint az ivóvíztől.
Színtelen, átlátszó:
a vasoxihidrát
vörösessé, az algák zöldessé, a tőzeges talaj sárgássá festi, míg az algák,
baktériumok, agyag, és homok zavarossá tehetik a vizet.
Szagtalan:
A kénhidrogén, klór, klórfenolok, szerves anyagok, gyári termékek és gázok
élvezhetetlenné, nagyobb mértékben az egészségre is károssá tehetik a vizet.
Kellemes ízű:
A tőzeges talajból származó vizek
úgynevezett mocsár ízzel, a magnézium sók keserű, salétromsavas sók édes, a
kloridok sós, a vas tinta ízű vizet eredményeznek.
Kellemes hőfokú legyen:
A legjobb a 10-14 °C-os
ivóvíz.
Ne legyen sem túl lágy, sem túl
kemény:
A víz keménységét a benne oldott
kalcium, és magnézium sók adják. Minél magasabb az oldott ásványi anyag
tartalma, annál kellemesebb fogyasztású, ellenben annál alkalmatlanabb a
háztartási berendezések üzemeltetésére (vízkő).
Ne tartalmazzon az egészségre
ártalmas szennyező, fertőző anyagokat:
A vizsgáló laboratóriumok ki tudják
mutatni a levegőből, a talajból bekerült szennyező anyagok mennyiségét. A vegyi
anyagok közül a nitrát, de különösen a nitritszennyeződés alkalmatlanná teszi,
míg a nagyobb mennyiségű fluor a fogak elszíneződését, esetleg fogszuvasodást
is okoznak. Vas és mangánszennyeződéseket levegőztetéssel, aktív szénen való
átszűréssel javítják. A jódhiánytól golyvát kaphatnak az emberek. Előfordulhat
még a fekáliával való fertőzés, ilyen esetekben a kólibaktérium
okozta hasmenéssel kell számolnunk, ennek megszüntetésére felforralják,
ultraibolya fénnyel besugározzák, vagy ózonizálják,
klórozzák, vagy ezüst elektrokatadinezésével
tisztítják meg a vizet. A háztartási és ipari víztisztítás jelenleg igen elterjedt
módszere még a fordított ozmózis elve alapján történő víztisztítás.