Miért fontos az ivóvíz?
Az ivóvíz az ember által fogyasztásra alkalmas víz,
amely megfelel az ivóvíz szabványok előírásainak. Amennyiben oldott ásványi
anyag tartalma meghaladja az 500 mg/l-t, ásványvíznek minősül, és
„ásványvíz” felirattal palackozható. Ivóvíz hagyományosan artézi kútból,
természetes forrásból, tavakból, folyókból, tengerből nyerhető.
A talajvíz Magyarország legnagyobb részén jelentős biológiai és
vegyi elszennyezése (főleg nitrát- és nitrittartalma) miatt ivásra
évtizedek óta alkalmatlan. A Föld ivóvízkészletét csökkenti a
népességrobbanás, a víz pocsékolása és elszennyezése. A Föld egyes
részein nagy probléma az ivóvízhiány. 2006-ban a mezőgazdaság használta
fel a globális vízfogyasztás mintegy 80%-át. Egyes források szerint
2025-re az emberiség 66%-ának nem lesz elegendő jó ivóvize. A globális
felmelegedés és az éghajlat változása miatt egyre többet
beszélnek az úgynevezett ivóvízbázisokról,
mint amelyek felértékelődés konfliktusok okává válhat.